Voedselbos Breda

Locatie

Breda

Omschrijving

Jack van Haperen heeft een hobbybedrijf met koeien en kleinvee. Op 0,8 ha heeft hij in stroken bomen aangeplant met daaronder struiken. Het gaat om veel verschillende fruitbomen en -struiken van verschillende herkomst: appel, peer, pruim, perzik, duindoorn, olijfwilg, zoete kers, honingbes, framboos, ribes, dwergkwee, kruisbes, appelbes, lijsterbes, witte bes en zwarte bes. In totaal gaat het om ongeveer 400 bomen.

Initiatiefnemer

Jack van Haperen i.s.m. Rombouts Agroecologie

Jaar van realisatie

Maart 2020

Klimaatwinst

De opzet van de aanplant lijkt het meest op een voedselbos. Daarom wordt er naar verwachting op de 0,8 ha aanplant de eerste 10 jaar na het planten ongeveer 2 ton CO2 per jaar vastgelegd. Daarna zal dit ongeveer 4 ton CO2 per jaar zijn.

Ervaringen

Voor Jack was agroforestry een goede tussenweg tussen voedselbossen en traditionele landbouw. Hij was geïnteresseerd om te kijken hoe veeteelt samen gaat met bomen en struiken, om zo plezier te hebben en te experimenteren met nieuwe modellen in de landbouw door vlees van vee en fruit van bomen. Een verdienmodel is leuk, maar het gaat er vooral om dat het leuk en leerzaam is om mee bezig te zijn en dat op lange termijn genoten kan worden van de biodiversiteit. De nadelen zijn toch wel dat het arbeidsintensiever is, bijvoorbeeld doordat maaien moeilijker is en omdat je goed moet omheinen. Verder is er in het algemeen 30% uitval geweest door de droogte wat jammer was. Hij zou zeker andere boeren aanraden om ook agroforestry te gaan doen: ‘traditionele landbouw gebaseerd op efficiëntie is een eindig model en dit kan een goed alternatief zijn wat bedrijfseconomisch uit kan en ook biodivers is. Waar natuur en economie meer hand in hand gaan.’ Echter om dit te bereiken vindt Jack dat er nog wel wat gedaan kan worden aan de informatievoorziening. Hij kan zich voorstellen dat boeren overweldigd raken door alle mogelijkheden en dat het lastig is om te kiezen. Het zou handig zijn als er een routekaart of keuzetool is, zodat boeren gemakkelijker een dergelijk agroforestrysysteem kunnen opzetten.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind