Voedselbos Biezenmortel

Locatie

Biezenmortel

Omschrijving

Hoeve de Mertel is een boerderij met schapen, daarnaast is er ook een boerderijcamping, bed & breakfast en winkel met eigen producten. In 2019 is er een agroforestrysysteem opgezet op 2 hectare grond. In totaal zijn er 550 bomen aangeplant van 17 verschillende soorten: diverse hoogstam fruitbomen, walnoot, linde, els, hazelaar, pruim, rode bes, zwarte bes, framboos, kornoelje, appelbes, perzik, duindoorn, josta bes, tamme kastanje, bosbes, goji bes, mispel en moerbei.

Initiatiefnemer

Hannelore van Rijswijk i.s.m. Rombouts Agroecologie

Jaar van realisatie

April 2019

Klimaatwinst

De CO2-vastlegging in een voedselbos is lastig te voorspellen door de diversiteit in soorten. Geschat wordt dat de vastlegging tussen de 2,3 en 3,5 ton CO­2 per jaar ligt, de eerste 10 jaar na aanplant. Daarna zal dit oplopen tot 4,6-7 ton CO2 per jaar.

Kosten en baten

De aankoop en het planten van de bomen kostte €3000. Grondbewerking en het plaatsen van palen en gaas en een omheining kostte samen €3500.

Ervaringen

‘De zomer van tevoren was het heel heet, de schapen sjokten van de ene kant van het weiland naar de andere voor een klein beetje schaduw.’ Hieruit blijkt wel dat de belangrijkste reden voor Hannelore om bomen te planten was om schaduw te kunnen geven aan de schapen. Echter, ze had meer redenen, namelijk dat het fruit geoogst kan worden en ook dat mensen het mooi vinden. Ze vindt het ook voordelig dat het goed is voor het milieu, vogels en insecten en om bij te dragen aan het doel van de EU om meer bomen te planten.

Met de bomen gaat het over het algemeen goed, behalve dat een deel goed te grazen is genomen door de schapen. Hannelore had niet verwacht dat de schapen zo bruut aan de bomen zouden beginnen, vooral de lindes en hazelaars hadden het zwaar. Dit vond zij dan ook een nadeel aan de pilot, dit onverwachte effect had wat veel extra kosten meebracht, bijvoorbeeld doordat ze extra bescherming moest aanleggen. Daarnaast zorgen de bomen ervoor dat het land moeilijker te bewerken is. Ook al ziet Hannelore nadelen, ze zou andere boeren toch aanraden om agroforestry te doen, omdat: ‘het win-win-win is voor iedereen, het is mooi en het is goed voor dier en mens, dus eigenlijk allen maar plus.’ Wat volgens haar verbeterd kan worden is de beschikbaarheid van informatie over het aanplanten van bomen. Vooral ook voor boeren die er weinig vanaf weten.

Meer informatie

Website Hoeve de Mertel

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind