Stimuleren verjonging Venray

Locatie

Ballonzuilbossen en Zwartwater in de gemeente Venray.

Omschrijving

In de gemeente Venray zijn vijf verschillende percelen gerevitaliseerd door middel van onderplanten. Drie percelen liggen in de Ballonzuilbossen en twee in Zwartwater. Onderstaande tabel toont meer informatie over de percelen. Klik op de naam van het perceel voor een kaart.

Perceel Kiemjaar Oppervlakte (ha) Type Aanplant
Ballonzuilbossen 221e 1947 2 Open fijnspar met dik mos- en strooiselpakket Kloempen
Ballonzuilbossen 221f 1948 0.46 Open Japanse lariks, vergrasd en dik strooiselpakket Individueel met bescherming
Ballonzuilbossen 223a 1959 6.25 Corsicaanse den met vuilboom in struiklaag Individueel
Zwartwater 103c 1959 4.11 Oostenrijkse den met onderstand Amerikaanse eik, eik en berk Selectie onderstandige bomen aanvullen met kloempen
Zwartwater 109d 1961 Oostenrijkse den met onregelmatig kronendak en verjonging van grove den Selectie onderstandige bomen aanvullen met kloempen

Onderstaande tabel toont de boomsoorten en aantallen per boomsoort die zijn aangeplant per perceel.

Daarnaast is er geëxperimenteerd met een nutriëntengift voor een deel van de aanplant. 270 bomen hebben een gift gekregen die bestond uit: Groenkalk, Vivisol, Myko aktiv, Ecofos, Vivikali en Micromix.

Initiatiefnemer

Gemeente Venray in samenwerking met Bosgroep Zuid Nederland.

Jaar van realisatie

Winter 2018-2019

Klimaatwinst

De CO2-winst is bepaald door de CO2-vastlegging als gevolg van de ingreep af te zetten tegen de gemiddelde CO2-vastlegging van een hol dennenbos (2,3 ton CO2 per ha per jaar). Bij het aanplanten van kloempen in hol grove dennenbos wordt geschat dat de additionele CO2-vastlegging in de eerste tien jaar na aanplant ca. 0,9 ton CO2 per ha per jaar bedraagt, waarna het oploopt tot gemiddeld 1,8 ton CO­­ per ha per jaar.

Kosten en baten

Onderstaande tabel geeft de kostenposten binnen dit project weer, voor het totale areaal.

Ervaringen

We spraken Marion de Bresser (Gemeente Venray) over haar ervaringen met de pilot in de bossen van gemeente Venray. Marion deed mee aan het initiatief omdat ze nieuwsgierig was naar hoe de verschillende soorten bij haar in het bos zouden groeien en of ze aan de hand van de resultaten het beheer in de rest van het bos ook kan aanpassen voor een vitaler bos.

De initiële opzet en aanleg van de percelen ging erg goed. De begeleiding was goed en ze was blij dat ze ook vragen kon stellen en bijvoorbeeld leerde wat de toevoeging van bodemnutriënten inhield. Hierna gebeurde er lang niets en was het voor haar onduidelijk wat ze wel en niet mocht doen qua beheer in de pilots en ook wat het vervolg van de pilot was. Ze geeft aan dat een duidelijke vastlegging van de beginsituatie en een plan voor de monitoring erg belangrijk is voor vervolgprojecten, zodat je kan leren van de resultaten en ook zodat de beheerder weet waar hij/zij aan toe is. Ook had ze verwacht dat er bij andere pilots voor een vergelijkbare opzet was gekozen.

Ze is erg benieuwd naar de resultaten van de pilots; zodat ze hierna hopelijk op grotere schaal maatregelen kan nemen.  Ze is echter voorzichtig met het toepassen van nieuwe maatregelen. Op grote schaal nieuwe maatregelen toepassen, zoals steenmeel, is ze voorzichtig in: “je kan het overal doen, maar is dat dan handig als nog zoveel onduidelijk is?” Marion experimenteert zelf naast de pilot wel op kleine schaal met steenmeel, humus en kleipoeder in combinatie met aanplant.

In het najaar van 2024 is de tweede monitoringsronde uitgevoerd in, de resultaten zijn te lezen in het monitoringsrapport. In de winter van 2020-2021 is er een eerste monitoringsronde uitgevoerd in de Ballonzuilbossen en Zwartwater. Het rapport met de resultaten is hier te downloaden.

Meer informatie    

Reportage Vroege Vogels: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-toekomst-van-de-bossen

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind