Stimuleren verjonging Rheden

Locatie

Bospercelen ter hoogte van Buitenplaats Beekhuizen in de gemeente Rheden.

Omschrijving

In de winter van 2018-2019 was de gemeente Rheden genoodzaakt om enkele percelen met fijnspar te kappen op de helling bij Buitenplaats Beekhuizen. De fijnsparren waren aangetast door de letterzetter, een kleine kever die gangen graaft onder de bast van fijnsparren. Om verspreiding van de letterzetter tegen te gaan was kappen de enige optie.

In het plantseizoen 2019-2020 is er op een oppervlakte van 2,8 ha overgegaan tot de aanplant van kloempen, bestaande uit gemengd bosplantsoen. Voor elk van de geplante boomsoorten is een erkende herkomst geselecteerd (zie onderstaande tabel).

Om de aanplant te beschermen werd er een hert-, ree- en zwijnwerend raster geplaatst om de vakken A en B (zie onderstaande kaart). In vak G werden er plantkokers gebruikt in de kloempen, omdat dat vak niet afgerasterd is. In vak C werden er veren gebruikt (winterlinde, esdoorn, wintereik en berk) met een plantafstanden van 3 m x 3 m. Daarnaast werden in vak C enkele struikvormende soorten geplant (hazelaar en sporkehout) om een geleidelijke overgang van de daar gelegen camping naar het bos te creëren. Onderstaande kaart geeft de vakken A, B, C en G weer en toont waar de kloempen van lijsterbes, tamme kastanje en haagbeuk liggen.

 

Initiatiefnemer

Gemeente Rheden in samenwerking met Bosgroep Midden Nederland.

Jaar van realisatie

Winter 2019-2020

Klimaatwinst

Het additionele effect van het toepassen van de maatregel binnen dit voorbeeldproject wordt bepaald door de CO2-vastlegging van de aanplant te berekenen. De aanplant zal ongeveer een derde van het perceel bedekken, dus wordt een derde van de CO2-vastlegging van nieuw bos aangenomen. Dit is ongeveer 3 ton CO2 per hectare per jaar. Aangezien het gerevitaliseerde oppervlakte 2,8 ha bedroeg, is de totale additionele CO2-vastlegging per jaar ongeveer 8,4 ton CO2.

Kosten en baten

Ervaringen

In de winter van 2021-2022 is de eerste monitoringsronde uitgevoerd. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk het monitoringsrapport hier.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind