Locatie
Het Leenderbos in Noord-Brabant.
Omschrijving
Het Leenderbos (Boswachterij Leende) is onderdeel van Staatsbosbeheer en heeft een oppervlakte van ca. 1600 ha. In de jaren ’30 is het heidegebied beplant met naaldbos. In de winter van 2018-2019 is er besloten om enkele percelen met Oostenrijkse dennen te revitaliseren. Het oppervlakte is ongeveer 2,39 ha. Onderstaande kaart toont de gerevitaliseerde percelen en de locaties van de kloempen. De tabel daaronder toont de boomsoorten en aantallen die zijn aangeplant. Alle aanplant (behalve die van beuk, berk en tamme kastanje) is met koker geplaatst.
Daarnaast is er geëxperimenteerd met een nutriëntengift voor een deel van de aanplant. De gift bestond uit: Groenkalk, Vivisol, Myko aktiv, Ecofos, Vivikali en Micromix.
Initiatiefnemer
Staatsbosbeheer in samenwerking met de Bosgroepen.
Jaar van realisatie
Winter 2018-2019
Klimaatwinst
De CO2-winst is bepaald door de CO2-vastlegging als gevolg van de ingreep af te zetten tegen de gemiddelde CO2-vastlegging van een hol dennenbos (2,3 ton CO2 per ha per jaar). Bij het aanplanten van kloempen in hol grove dennenbos wordt geschat dat de additionele CO2-vastlegging in de eerste tien jaar na aanplant ca. 0,9 ton CO2 per ha per jaar bedraagt, waarna het oploopt tot gemiddeld 1,8 ton CO2 per ha per jaar.
Kosten en baten
Onderstaande tabel geeft de kostenposten binnen dit project weer, voor het totale areaal.
Ervaringen
We spraken John Bastiaansen in november ‘24 over zijn ervaringen met de pilot in Leende. John was over het algemeen tevreden over de opzet van de pilot. De uitval door droogte en schade door wildvraat waren jammer, maar dit gaf wel inzicht in het belang van aanplantbescherming. Het experimenteren met meerdere soorten en de toevoeging van bodemnutriënten vond hij waardevol. Wel zou hij achteraf gezien droogteresistentere soorten hebben geplant. Ook miste hij een duidelijk plan na de aanleg van de pilot over het vervolg. De eerste monitoring was pas na 2 jaar, hij zou het eerste voorjaar na aanplant beginnen met monitoren. Zo kan je de eerste aanslag meten en ook de oorzaak van de uitval beter bepalen.
Hij vindt de pilot ook belangrijk om zichtbaarheid naar het publiek te creëren. Hij heeft voor de pilot specifiek een locatie vlak bij een wandelpad gekozen, zodat bezoekers kunnen zien dat en hoe ze proberen het bos klimaatbestendig te maken. Er staat ook een informatiepaneel en hij geeft excursies.
Naast deze revitaliseringspilot doet hij nog meer experimenten in het bos, zoals de aanplant van Libanonceders en de toediening van steenmeel. Verder zal hij zich de komende jaren richten op het verbeteren van waterbeheer om te anticiperen op de effecten van klimaatverandering.
In de winter van 2020-2021 is er een eerste monitoringsronde uitgevoerd in het Leenderbos. Het rapport met de resultaten is hier te downloaden.
Meer informatie
Reportage Vroege Vogels: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-toekomst-van-de-bossen