Locatie
Landgoed Feithenhof (GLD)
Omschrijving
Op het particuliere landgoed Feithenhof dichtbij Gortel is een perceel met grove dennenbos met een grootte van 2 ha gerevitaliseerd. De aanwezige dennen hadden nog eenmaal gedund kunnen worden waarna de conclusie getrokken kon worden dat het bos hol staat. Om het huidige bosklimaat optimaal te benutten en het holle stadium niet af te wachten is hier gekozen om niet te dunnen maar Douglassen aan te planten. Met een loftcultuurploeg zijn in het perceel banen gereden om de bosbesmatten aan de kant te schuiven. In deze banen zijn de Douglassen geplant. Op locaties waar het licht meer de bodem kon bereiken zijn kloempen met berk aangeplant.
Op onderstaande kaart is weergegeven waar de kloempen met berk zijn aangeplant in het perceel. Hierin zijn de banen waar de Douglassen zijn aangeplant niet weergegeven.
In februari 2020 maakte Vroege Vogels een reportage van de plantactiviteiten op Landgoed Feithenhof. De reportage is hier te vinden.
Initiatiefnemer
Bosgroep Midden Nederland in samenwerking met de eigenaar van Landgoed Feithenhof.
Jaar van realisatie
Februari 2020
Klimaatwinst
Het additionele effect van het toepassen van de maatregel binnen dit voorbeeldproject wordt bepaald door de CO2-vastlegging van de aanplant te berekenen. De aanplant zal ongeveer de helft van het perceel bedekken, dus wordt de helft van de CO2-vastlegging van nieuw bos aangenomen. Dit is ongeveer 4.5 ton CO2 per hectare per jaar.
Kosten en baten
Ervaringen
In november 2024 spraken we Gerard Koopmans (Bosgroepen Midden Nederland) over zijn ervaringen met onder andere de revitaliseringspilot op het Feitenhof. Gerard waardeert de wetenschappelijke onderbouwing van de pilot en ziet het als een mooie manier om meer publiciteit te genereren voor klimaatslim bosbeheer, hierbij vindt hij de koppeling met de Gereedschapskist belangrijk. Gerard experimenteert naast de pilot ook zelf met revitalisering. In de pilot zijn verschillende herkomsten van twee soorten geplant, in de rest van het bos experimenteert Gerard zelf kleinschalig met klimaatslimme soorten, zoals tulpenbomen en andere exoten.
De huidige trend richting diversificatie en het aanplanten van klimaatslimme soorten beschouwt hij als een stap vooruit, daarbij vindt hij het belangrijk dat er ook productieve soorten worden meegenomen: “Het aspect van houtproductie, hoe klein ook, mag niet verloren gaan.” Verder blijft wildschade een probleem. “5 jaar geleden was ik erg enthousiast over kokers voor het beschermen van de aanplant, maar nu niet meer. In theorie ruim je ze weer op, maar in de praktijk gebeurt dit vaak niet.” Het alternatief waarbij rasters worden geplaatst is duurder, maar beschermt naast de aanplant ook de natuurlijke verjonging. Gerard geeft aan dat loofhout planten zónder wild afweer (bescherming of afschot) in ieder geval nutteloos is.
Volgens Gerard is bredere communicatie de volgende stap bij revitalisering. Volgens hem ontbreekt het nog aan bewustwording bij het grote publiek. “We moeten onze kennis en initiatieven delen met iedereen, niet alleen met vakgenoten,” stelt hij.
In de winter van 2021-2022 is de eerste monitoringsronde uitgevoerd. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk het monitoringsrapport hier.
Meer informatie
Reportage Vroege Vogels: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-toekomst-van-de-bossen