Stimuleren verjonging Elspeterbosch

Locatie

Het Elspeterbosch ligt ten oosten van Elspeet (Gelderland). De rood omgrensde gebieden in de figuur hiernaast zijn de percelen waar de maatregel is toegepast.

Omschrijving

Er zijn bij dit voorbeeldproject twee percelen waar de verjonging is gestimuleerd. Op het grootste perceel (1,78 ha) staat grove den, op het kleinere perceel (0,73 ha) staat zomereik. Beide percelen zijn onderplant met in totaal 2500 douglassen (plugplantsoen, maat P40). De percelen zijn na de plantactiviteiten omrasterd inclusief schrikdraad.

Initiatiefnemer

Bosgroep Midden-Nederland

Jaar van realisatie

De kloempen zijn begin 2019 geplant.

Klimaatwinst

Voorafgaand aan de maatregel was de staande voorraad in het grove dennenperceel ca. 113 m3/ha met een bijgroei van 3,6 m3/ha/jr en in het eikenperceel 43 m3/ha met een bijgroei van 2,7 m3/ha/jr.

De ontwikkeling van de staande voorraad is gemodelleerd met het programma EFISCEN Space. Onderstaande grafieken tonen deze ontwikkeling gedurende 21 jaar voor de twee opstanden onder vier scenario’s:

  • Geen revitaliseringsmaatregel en onbeheerd laten (Business As Usual onbeheerd)
  • Geen revitaliseringsmaatregel maar wel beheerd (Business As Usual beheerd)
  • Revitalisering zonder beheer (Revitalisering onbeheerd)
  • Revitalisering met beheer (Revitalisering beheerd)

Bij een beheerd scenario worden er geen oogst- of dunningsactiviteiten verricht, bij beheerde scenario’s wel. De intensiteit hiervan is afgeleid uit het gemiddelde beheer dat terreinbeherende organisaties met een productiedoelstelling voeren in Nederland.

De revitalisering heeft een duidelijk positief effect op de ontwikkeling van de staande voorraad in alle opstanden. In de eikenopstand overstijgt de beheerde revitalisering zelfs het onbeheerde Business As Usual (BAU) scenario.

Onderstaande tabel geeft de vastleggingen weer in ton CO2-eq per jaar, gebaseerd op de vastlegging voor de komende 21 jaar.

Als we uitgaan van een scenario met revitalisering waarbij een normaal beheer wordt gevoerd, dan wordt er elk jaar 6,9 ton CO2-eq meer vastgelegd in het gerevitaliseerde bos dan wanneer er niet was ingegrepen (uitgaande van BAU beheerd scenario).

Kosten en baten

De kosten voor het onderplanten van beide percelen zijn weergegeven in onderstaande tabel.

Ervaringen

In november ’24 spraken we beheerder Arjan Jurry over zijn ervaringen met de pilot in het Elspeterbosch. Arjen geeft aan dat hij revitalisering van arme naaldbossen een goede zaak vindt. ‘Het is belangrijk om op bosverjonging in te zetten voor de volgende generaties bos. Voor de revitaliseringspilot is gekozen voor een oud grove dennenbos, waar weinig verjonging plaatsvond. De resultaten van de pilot zijn helaas zeer matig.’

De pilot moest binnen een erg korte termijn opgezet en aangelegd worden, waardoor er weinig tijd was om een gedegen plan te ontwikkelen. Verder miste hij ook een plan voor de opvolging nadat de pilot was aangelegd. Er is weinig van de aanplant over, blijkt ook uit het recentste monitoringsrapport. Door de ondergroei van de bosbessen in de pilot, werden de geplante bomen gehinderd. De pilotpercelen zijn afgerasterd met stroomdraad, maar hier sprong het wild gewoon door- of overheen. Toch geeft Arjan aan dat ze wel veel van de pilot geleerd hebben. Zo zijn er in de pilot naaldbomen geplant, maar planten ze nu ook loofboomsoorten zoals hazelaar en lijsterbes, wat hopelijk op termijn positieve invloed heeft op de zuurgraad van de bosbodem.

Naast het inbrengen van loofboomsoorten, wordt er ook ingezet op het stimuleren natuurlijke verjonging. “Op onze grond zie je dat er binnen de rasters veel natuurlijke verjonging opkomt en in tegenstelling tot aanplant heb je daar financieel minder lasten aan.”

In december 2023 is er een eerste monitoringsronde uitgevoerd in het Elspeterbosch. De resultaten zijn beschikbaar in het monitoringsrapport, dat via deze link te bekijken is.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind