Locatie
De gemeente Wierden in de provincie Overijssel.
Omschrijving
De Twentse gemeente Wierden heeft een biomassa inzamelsysteem dat al zeven jaar wordt toegepast. De essentie van het inzamelsysteem is dat particuliere eigenaren de gemeente kunnen vragen om hun biomassa te chippen en af te voeren. Als het inzamelsysteem er niet zou zijn, dan zouden deze particulieren zelf moeten zorgen voor de afvoer van hun biomassa. Voor de particulieren gelden onderstaande eisen.
- Minimale hoeveelheid ca. 10 m3
- Biomassa ligt langs openbare weg
- Niet onder of bij obstakels (zoals carports)
- Geen bladhoudende takken, geen tuinconiferen
Doordat de minimale hoeveelheid relatief groot is, is de regeling met name interessant voor eigenaren van landschapselementen en minder geschikt voor burgers met een normale tuin. Bij een kleine hoeveelheid wordt de biomassa opgehaald door de buitendienst van de Gemeente Wierden, bij grotere hoeveelheden komt een externe contractor (BK Groen) de biomassa op locatie chippen en afvoeren. Dit gebeurt binnen 20 weken, zodat BK Groen verschillende adressen kan combineren om zo de kosten te drukken. BK Groen verwerkt de biomassa op haar locatie tot grondstof voor duurzame energie, o.a. via de productie van houtpellets.
Jaar van realisatie
2012
Klimaatwinst
In de tabel hieronder is weergegeven wat de CO2-eq emissies en duurzame energieproductie is van de biomassa die is ingezameld in 2017 en 2018.
Bij de bepaling van de CO2-emissies van de pellets zijn CO2-emissies vanwege de oogst van de biomassa, het chippen, vervoer naar het terrein van BK Groen, droging, en pelletproductie meegenomen. Uiteraard zijn hierbij realistische aannamen gedaan met betrekking tot o.a. transportafstanden. Bij de omzetting van de pellets naar energie is uitgegaan van een ketel met 90% efficiëntie.
De te behalen CO2-emissiereductie is bepaald door de duurzame energieproductie te vergelijken met wanneer deze hoeveelheid energie opgewekt zou moeten worden met een gasketel met een rendement van 107%.
In de tabel wordt eerst bepaald hoeveel fossiel aardgas benodigd is om eenzelfde hoeveelheid duurzame energie op te wekken als wordt gedaan met de Wierdense pellets. Met dit gegeven wordt vervolgens bepaald hoeveel CO2-eq emissies hiermee geassocieerd zijn. Na aftrek van de specifieke CO2-eq emissies welke geassocieerd zijn met de productie en het gebruik van de pellets volgt de CO2-eq emissiereductie. Dit is ruim een halve ton CO2 per ton biomassa.
De uitstoot van CO2 bij de verbranding van de pellets (109,6 kg CO2-eq per GJ) wordt niet meegenomen in analyse, omdat ervan uit wordt gegaan dat de CO2 weer wordt opgenomen door dezelfde vegetatie die de biomassa produceert.
Kosten en baten
Op basis van een contract – wat in aanbesteding gewonnen is door BK Groen – wordt BK Groen betaald door de gemeente Wierden voor het ophalen en chippen van de biomassa. De biomassa zelf is een waardevolle grondstof, en BK Groen betaalt de gemeente hiervoor een vast bedrag per ton terug, namelijk €20/ton in 2017 en 2018. In de figuur hieronder is weergegeven wat de kosten en opbrengsten waren in de jaren 2017 en 2018 van het Wierdense biomassa inzamelsysteem.
Hetl blijkt dat het Wierdense inzamelsysteem min of meer kostenneutraal is wanneer het vergelijken wordt met een situatie wanneer dit systeem er niet zou zijn.
De kosten zonder het inzamelsysteem bestaan uit twee componenten. Ten eerste wordt er zonder inzamelsysteem geen korting verstrekt op de tarieven van de Groen/Blauwe diensten. Deze korting is er nu wel, omdat de gemeente de Wierden de afvoer verzorgt en daarom krijgt de particulier hiervoor niet nogmaals subsidie. Ten tweede moeten particulieren zonder het inzamelsysteem de biomassa zelf afvoeren naar de milieustraat, wat €22,50 per ton kost.
Daarnaast is ook duidelijk dat er een spreiding te zien is in de (financiële) resultaten, zo heeft het inzamelsystem financieel beter gedraaid in 2018 dan in 2017. Volgens de gemeente Wierden en BK Groen komt dit doordat in 2018 flexibeler omgegaan is met het ophalen van de biomassa, waardoor er minder aan- en afrijkosten waren.