Locatie
Er liggen 57 proeflocaties verspreid over Europa (in Finland, Litouwen, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Slowakije en Roemenië) en Uruguay. In Nederland liggen vijf proeflocaties: Ugchelen & Kroondomein, NP Hoge Veluwe & Buunderkamp, Zwolse Bos, Weerterheide & Bergeijk en Mastbos & Dorst.
Omschrijving
HoliSoils is een lopend Horizon 2020-onderzoeksproject dat loopt van 2021-2025. Het project wil de kennis van bosbodemprocessen vergroten en een geharmoniseerd en geïntegreerd raamwerk ontwikkelen voor monitoring en modellering van bosbodems. HoliSoils identificeert en test nieuwe bodembeheermaatregelen gericht op klimaatmitigatie en de duurzame levering van ecosysteemdiensten die essentieel zijn voor menselijk levensonderhoud en welzijn. De bevindingen en opgedane inzichten zullen daarnaast ook gebruikt worden om beoordelingen van broeikasgasemissie vanuit de LULUCF-sector (Landgebruik, Landgebruiksverandering en Bosbouw) te verfijnen.
Een van de hoofddoelen van het HoliSoils-project is de ontwikkeling en verbetering van state-of-the-art modellen. Deze modellen kunnen gebruikt worden als monitoringskader voor het berekenen van broeikasgasemissies en koolstofvoorraden in bosbodems. Een belangrijk onderdeel hiervan voor WUR (Wageningen University & Research) is het verbeteren van een bosbodemmodule voor het EFISCEN-Space model, dat wordt gebruikt om de toekomstige ontwikkeling van Europese bossen te bestuderen. Bovendien wil HoliSoils gestandaardiseerde bemonsterings- en monitoringsprotocollen ontwikkelen voor rapportages over broeikasgasemissies en om bodemgegevens uit verschillende bronnen te harmoniseren.
Naast het modelleerwerk zijn er in het project ook experimentele locaties aangewezen waar onderzocht wordt wat de effecten zijn van beheer en natuurlijke verstoringen op het functioneren en de veerkracht van bodems. Een belangrijk doel hierbij is het identificeren van optimale beheermaatregelen, die bijdragen aan CO2-vastlegging in bosbodems. De experimentele locaties zijn aangewezen in 9 landen. In Nederland bestaat het experiment uit opstanden met monoculturen van beuk, Douglasspar en grove den op alle vijf de locaties. Op elke experimentele locatie zijn vier beheermaatregelen uitgevoerd: kaalkap (alle bomen verwijderen), hoogdunning (verminderd aantal bomen), schermkap (gedeeltelijk verwijderen van opstanden) en een controle (geen oogst). Om de effecten van de verschillende maatregelen op de biomassa van de bodemfauna te meten, worden op alle vijf de locaties bodemmonsters genomen. Daarnaast worden bodemrespiratie en het microklimaat gemonitord in alle grove dennen opstanden op drie van de vijf locaties (Kroondomein, NP Hoge Veluwe en Zwolse bos).
Elke twee weken worden er metingen uitgevoerd. Op elke locatie worden de CO2-fluxes in de bosbodems gemeten op 40 punten (120 meetpunten in totaal). Bodemtemperatuur en -vocht worden op 7 punten per locatie gemeten (21 meetpunten in totaal). De datasets geven een holistisch perspectief op de impact van bosbeheermaatregelen op de bosbodems.
Initiatiefnemer
Het Natural Resources Institute Finland (Luke) coördineert HoliSoils, dat bestaat uit een consortium van 20 universiteiten en onderzoeksinstituten. Hiervan komen er 18 uit Europa, één uit Uruguay en één uit Japan. De volledige lijst van projectpartners en het netwerk van betrokken stakeholders, staat op de HoliSoils-website (https://holisoils.eu/partners-stakeholders/).
Jaar van realisatie
Mei 2021 – oktober 2025
Klimaatwinst
De klimaatwinst is vooral indirect, door het bieden van handvatten voor beter (en klimaatslim) bodembeheer. Bovendien kunnen de bevindingen en verkregen inzichten gebruikt worden om effectief klimaatmitigatiebeleid op te stellen, gericht op koolstofvastlegging in bosbodems.
Kosten en baten
In totaal is er €10.035.592,50 gepaard met het HoliSoils-project, waarvan €9.999.920,00 is gefinancierd vanuit het Horizon 2020-programma van de EU. Het project zal ook een aantal grote baten met zich meebrengen. Enkele belangrijke voorbeelden zijn: geharmoniseerde protocollen voor bodembemonstering en -monitoring, moderne bodemmodellen, een netwerk van proeflocaties, een instrumentarium van klimaatslimme bodem- en bosbeheerstrategieën en bovenal een beter begrip van bodemprocessen en -functioneren.
Ervaringen
Sinds de start van de dataverzameling in mei 2022 zijn er al veel data verzameld voor de CO2-fluxes, de bodemtemperatuur en bodemvochtigheid. Momenteel zijn er nog geen gepubliceerde resultaten van het HoliSoils-project, deze zullen in 2025 verschijnen.
De ervaringen van de onderzoekers zijn positief. Zij ervaren het project als zeer relevant en belangrijk, met name in het licht van de voorgestelde Europese Bodemmonitoringswet. Daarnaast bevalt ook de internationale aanpak én samenwerking erg goed. Niet alleen biedt deze internationale kijk een completer beeld, zij stimuleert ook samenwerking en faciliteert de uitwisseling van kennis, strategieën en ontwikkelde methodes.
Meer informatie
- Brochure ‘HoliSoils – Working together for forest soils‘
- HoliSoils Policy Brief 1 ‘Gericht bosbeheer kan helpen de bijdrage van bosbodems aan het tegengaan van klimaatverandering te vergroten‘
- Website HoliSoils