Essenomvorming Kerkpolder

Locatie

Kerkpolder, gemeente Midden-Delfland.

Omschrijving

De Kerkpolder is een groengebied met een aantal bosvakken vlakbij Delft. Enkele essenopstanden zijn door essentaksterfte zwaar aangetast, waardoor de essen in 2019 moesten worden geveld. De opstanden waren nooit gedund, waardoor er uitsluitend bomen in de stakenfase stonden, die te instabiel waren om individueel te handhaven. Van vak 104M3 is een kern met essen gespaard. Gedurende het groeiseizoen van 2020 is hiervan al een groot deel omgevallen of afgeknakt. Andere boom- en struiksoorten zijn zoveel mogelijk gespaard.

In 2020 is er volvelds aangeplant, met deels individuele mengingen en deels groepsgewijze mengingen. Er zijn 4 percelen beplant, met een totale oppervlakte van 2,21 ha. De aangeplante boomsoorten met herkomst en aantal zijn weergegeven in onderstaande tabel. Daarnaast zijn er nog enkele struiksoorten langs de randen aangeplant.

Initiatiefnemer

Staatsbosbeheer

Jaar van realisatie

2020

Klimaatwinst

Bij het revitaliseren van essenbossen wordt in de eerste 10 jaar na het toepassen van de maatregel jaarlijks ongeveer 2 ton CO2 per ha vastgelegd (4,4 ton CO2 voor alle gerevitaliseerde percelen in de Kerkpolder). Na deze tijd is dit jaarlijks ongeveer 3,9 ton CO2 per ha (8,6 ton CO2 voor alle gerevitaliseerde percelen in de Kerkpolder).

Kosten en baten

Ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen beschikbaar.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind