Essenomvorming in Siddeburen

Locatie

Landgoed Tivoli, te Siddeburen

Omschrijving

Landgoed Tivoli is in de jaren ‘90 aangelegd op toenmalige landbouwgrond. Doel van de aanleg was en is vastlegging van koolstof in bossen. De aanleg is destijds medegefinancierd vanuit het toenmalige Stichting Face. Een belangrijk aandeel van het bos bestaat uit de boomsoort es. Een zeer groot deel daarvan lijdt aan essentaksterfte en een deel van de zwaarst getroffen gedeelten is reeds gekapt. Doel is om deze bossen te herstellen door middel van aanplant van andere hoogwaardige loofhoutsoorten die bijdragen aan de doelstelling koolstofvastlegging. Met (co)financiering vanuit de klimaatenvelop Bos & Natuur 2018 en energieleverancier Greenchoice is circa 4,5 ha improductief essenbos gerevitaliseerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van groepsgewijze beplanting (‘kloempen’). De verwachting is dat tussen de aanplante kloempen voldoende verjonging opkomt voor herstel van het bos.

De totale beplanting ziet er als volgt uit, met alle aantallen die geplant zijn op 4,5 ha.

Initiatiefnemer

Particuliere eigenaar, provincie Groningen en Stichting Probos.

Jaar van realisatie

2018

Klimaatwinst

Na het kappen van de zieke en dode essen bleven er slechts enkele overstaanders achter in de opstand. De verwachting is dat deze essen ook de komende jaren te gronde zullen gaan, door essentaksterfte of door windworp.

De CO2-vastlegging die de komende jaren gerealiseerd gaat worden door de aanplant is gemodelleerd. Onderstaande grafiek toont de ontwikkeling van de staande voorraad voor een beheerd en een onbeheerd scenario. Daarnaast wordt op termijn nog extra vastlegging verwacht door natuurlijke verjonging tussen de kloempen.

Onderstaande tabel toont de CO2-vastlegging.

Kosten en baten

De kosten voor de omvorming van de essenopstand zijn uitgelicht in onderstaande tabel:

Na 15-20 jaar valt de eerste oogst te verwachten op deze groeiplaats. De opbrengsten daarvan zijn nog onzeker.

Ervaringen

Momenteel staan er nog enkele overstaanders van het voormalige essenbos. De verwachting is dat deze essen te gronde zullen gaan door essentaksterfte of door windworp. Door de kap van de zieke essen is het terrein nu erg open, waardoor de wind vrij spel heeft.

Meer informatie

https://www.greenchoice.nl/nieuws/artikelen/niet-aardkloten-maar-aanpoten/

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind