Essenomvorming Hollandse Hout

Locatie

Natuurgebied Hollandse Hout, provincie Flevoland.

Omschrijving

Essenopstanden in heel Nederland hebben te lijden onder essentaksterfte, veroorzaakt door de invasieve schimmel vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus). De gevolgen zijn in sommige gevallen zo ernstig dat hele opstanden omgevormd moeten worden. Dit is een grote kostenpost voor de boseigenaren, maar biedt ook kansen om het bos opnieuw in te richten met een grotere verscheidenheid aan soorten. Dit vergroot op termijn de veerkracht en biodiversiteit van het bos.

In natuurgebied Hollandse Hout in de provincie Flevoland zijn 5 essenopstanden (4,5 ha in totaal) omgevormd door Staatsbosbeheer. De essen op deze opstanden werden gekapt en de bodem werd geklepeld, waarna werd aangeplant. Onderstaande tabel toont de aantallen van elke boomsoort die geplant zijn per perceel.

Initiatiefnemer

Staatsbosbeheer

Jaar van realisatie

December 2018 – januari 2019

Klimaatwinst

De CO2-vastlegging die door de aanplant gerealiseerd wordt, kan gemodelleerd worden. Onderstaande grafieken tonen de ontwikkeling van de staande voorraad gemiddeld genomen over de vijf opstanden, in een beheerde en in onbeheerde situatie.

Onderstaande tabel toont de CO2-vastlegging per hectare na 51 jaar in alle vijf opstanden.

Het totale areaal dat binnen Hollandse Hout is omgevormd is 4,5 hectare. In totaal wordt daar in een onbeheerde situatie jaarlijks 41,0 ton CO2-eq per jaar vastgelegd en in beheerde situatie 16,5 ton CO2-eq.

Wanneer er niet zou zijn aangeplant, zou er zich waarschijnlijk ook natuurlijke verjonging hebben gevestigd op de percelen. Het is echter lastig in te schatten of en in welke mate dit zou gebeuren. Dit is daarom niet meegenomen in de berekeningen van de CO2-vastlegging. Daarnaast kan het hout dat vrijkwam bij het kappen van de zieke essen wellicht nog worden toegepast. Het substitutie-effect wat hieruit zou kunnen ontstaan is ook niet meegenomen, omdat het nog niet bekend is hoeveel hout er precies is geoogst in Hollandse Hout en voor welke toepassingen dit zal worden gebruikt.

Meer informatie

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind