Locatie
Hilvarenbeek
Omschrijving
Boerderij ’t Schop is een natuurinclusieve biologische boerderij met vleesvee, 100 hectare natuurgebieden in beheer en een boerderijwinkel met eigen rundvlees, groente en meer. Het bedrijf trekt ook veel bezoekers. Naast een voedselbos van 0,5 hectare is op het bedrijf op 0,25 hectare struweel geplant om een kleinschalig coulissenlandschap te creëren. Het gaat om ongeveer 800 planten (400 geplant in 2020 en 400 in 2021) van verschillende soorten: Spaanse aak, zwarte els, hazelaar, meidoorn, appel, mispel, zwarte populier, gewone vogelkers, zomereik, hondsroos, katwilg en lijsterbes.
Initiatiefnemer
Jan van den Broek i.s.m. Rombouts Agroecologie.
Jaar van realisatie
Voorjaar 2020, voorjaar 2021.
Klimaatwinst
Een boomweide met plantafstanden van 15 x 15 meter legt naar schatting in de eerste 10 jaar gemiddeld 1,0 ton CO2 per ha per jaar vast. Daarna ligt de vastlegging naar verwachting rond de 2,0 ton CO2 per ha per jaar.
Kosten en baten
De maximale CO2-voorraad voor struweel wordt geschat op 70 ton CO2-eq per ha. Dit wordt in ongeveer 15 jaar bereikt. De vastlegging op 0.25 ha struweel is dan 1.2 ton CO2-eq per jaar.
Ervaringen
Agroforestry past volgens Jan goed binnen zijn multifunctionele bedrijf. Het zorgt voor een goede uitstraling naar onze klanten en het is leuk om een goed verhaal te hebben voor tijdens rondleidingen. Bovendien zorgen de bomen voor schaduw voor de dieren. Maar niet te vergeten, Jan zijn voornaamste reden is: ‘En ten eerste, voorop stellen, het is gewoon leuk!’. Jan zegt dat je het niet moet doen vanuit economische overwegingen.
Als nadeel beschrijft hij extra kosten voor onderhoud. Maar Jan zelf tilt hier niet zo zwaar aan, hij is enthousiast en ziet een uitdaging: ‘leren hoe je het in het bedrijfssysteem kunt opnemen, zowel economisch als qua landschap.’ Hij geeft wel aan dat juridische onzekerheid niet fijn is; aan welke wetten/regels zit je vast: ‘mag mijn zoon ze zomaar weghalen na 15 jaar?’ Vanwege de financiële en juridische onzekerheden is Jan van mening dat als je niet intrinsiek gemotiveerd bent, het moeilijk is voor boeren om aan agroforestry te beginnen.
Met de bomen zelf op het bedrijf gaat het goed, er is misschien maximaal 10% uitval geweest. Volgens Jan hebben bomen een landschappelijke maar ook maatschappelijke meerwaarde. Over dit laatste aspect zegt Jan dat de maatschappij meer kan doen: ‘dan heb ik het niet over subsidies, maar gewoon de maatschappij die betaalt voor de bomen.’
Meer informatie
Meer informatie over het boerderij ’t Schop: hetschop.nl