Bosreservaat Tongerense Hei

Locatie

Bosreservaat Tongerense Hei ligt in de gemeente Epe in de provincie Gelderland.

Omschrijving

Tongerense Hei is ingesteld als bosreservaat in 1995 en bestaat bijna geheel uit droog grove-dennenbos. Het ligt op leemarme stuwwallen en puinwaaiers op de zandgronden van de Noord-Veluwe. Oorspronkelijk bestond dit gebied uit heide, maar in de loop van de negentiende eeuw is dit op natuurlijke wijze bebost geraak met grove den. Aan de grillige vormen van de oudere grove dennen is te zien dat ze in vrije stand opgegroeid zijn, de jongere exemplaren zijn rechter van vorm.

Initiatiefnemer

Dit reservaat zal in 2019 opnieuw worden opgemeten door Wageningen University & Research. Het Bosreservatenprogramma wordt gecoördineerd door WENR.

Jaar van realisatie

Als onderdeel van de klimaatpilots zullen in 2019 alle steekproefcirkels opnieuw worden gemeten om de groei, sterfte en koolstofvastlegging in niet meer beheerde grove-dennenbossen op de armere zandgronden te kunnen onderzoeken. In 2019 zullen ook nog bodemkoolstofmetingen gedaan worden.

Klimaatwinst

Wanneer bos niet meer wordt beheerd blijft het bos doorgroeien en koolstof opnemen uit de atmosfeer. Hierdoor neemt de totale voorraad opgeslagen koolstof in bomen en bodem toe. Naar verwachting ontstaat op de lange termijn een evenwicht tussen sterfte en aangroei en wordt netto geen CO2 meer uit de atmosfeer opgenomen. In Tongerense Hei is alleen bij aanwijzing in 1995 een opname gedaan en daarom zijn er nog geen concrete gegevens over klimaatwinst.

Ervaringen

Het grootste risico van het opslaan van koolstof in levende biomassa door middel van het handhaven van hoge voorraden is het optreden van natuurlijke verstoringen. Tijdens de storm Kyrill in januari 2007 zijn er pleksgewijs bomen omgewaaid, maar grote verstoringen hebben zich niet voorgedaan in het bosreservaat.

Meer informatie            

  • Website Bosreservaten algemeen: ‘De 60 Nederlandse Bosreservaten
  • Website Bosreservaat Tongerense Hei: https://www.wur.nl/nl/show/Tongerense-Hei.htm
  • Rots, A.G.M. 1997. Algemene informatie van het bosreservaat 31. Vierhouten “Tongerense heide”. Wageningen, Informatie en KennisCentrum Natuurbeheer, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Werkdocument IKC Natuurbeheer nr W-151.
  • Mekkink, P. 1996. De bodemgesteldheid van bosreservaten in Nederland; Deel 19 Bosreservaat ‘Tongerense Hei’. Wageningen. DLO-Staring Centrum. Rapport 98.19.
  • Kemmers, R.H., Mekkink, P., & De Waal, R.W. 1998. De uitgangstoestand van bodemvariabelen in Norgerholt en Tongerense hei; Basisprogramma Bosreservaten. Wageningen, DLO-Staringcentrum. Rapport 592. https://edepot.wur.nl/299295

 

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind