Bosreservaat Pijpebrandje

Locatie

Bosreservaat Pijpebrandje ligt in de gemeente Ermelo in de provincie Gelderland.

Omschrijving

Pijpebrandje is ingesteld als bosreservaat in 1985 en bestaat uit een droog wintereiken-beukenbos. Het ligt op leemhoudende en leemarme stuwwallen op de hogere zandgronden van de Noord-Veluwe. Pijpebrandje is een restant van een groter geheel dat eeuwenlang tot het maalschap Speulderbos behoorde. De laatste jaren concurreren de beuken de laatste eiken weg, waardoor het bos donkerder wordt en de kruidlaag van adelaarsvaren en blauwe bosbes verdwenen is. Naast de beuken komen er in het bosreservaat opstanden van grove den, Douglasspar, Japanse en Europese lariks en Amerikaanse eik voor. Het reservaat heeft een oppervlakte van 36 ha.

Initiatiefnemer

De heropname in 2018/2019 is uitgevoerd door Wageningen University & Research. Het Bosreservatenprogramma wordt gecoördineerd door WENR.

Jaar van realisatie

Als onderdeel van de klimaatpilots zijn in 2018 alle steekproefcirkels met dominantie van beuk, Douglas en lariks opnieuw gemeten om de groei, sterfte en koolstofvastlegging in niet meer beheerde bossen te kunnen onderzoeken. In 2019 zullen ook nog bodemkoolstofmetingen gedaan worden.

Klimaatwinst

Wanneer bos niet meer wordt beheerd blijft het bos doorgroeien en koolstof opnemen uit de atmosfeer. Hierdoor neemt de totale voorraad opgeslagen koolstof in bomen en bodem toe. Naar verwachting ontstaat op de lange termijn een evenwicht tussen sterfte en aangroei en wordt netto geen CO2 meer uit de atmosfeer opgenomen. Uit de metingen blijkt dat de staande voorraad en daarmee de hoeveelheid biomassa per hectare van beuk, Douglas en Japanse lariks aanzienlijk is toegenomen in de afgelopen 30 jaar. De vastlegging in de beuken was 3,7 ton C (gelijk aan 13,6 ton CO2) per ha per jaar. De vastlegging in de Japanse lariks was 4,4 ton C (gelijk aan 16 ton CO2) per ha per jaar en in de Douglas 5,5 ton C (20,2 ton CO2) per ha per jaar.

Voor Douglas en lariksbossen hebben we in Europa geen referenties, dus het is onduidelijk tot hoever de voorraad nog zou kunnen stijgen, en hoe hoog het gemiddelde evenwichtsniveau zou zijn als alle fasen van verjonging tot verval aanwezig zijn. Er zijn wel enkele oude, onbeheerde beukenbossen in Europa, maar hier geldt dat ze vaak op rijkere gronden liggen en geen boombos zijn. Hierdoor zijn de situaties in deze bossen moeilijk te vergelijken met Pijpebrandje.

Ervaringen

Het grootste risico van het opslaan van koolstof in levende biomassa door middel van het handhaven van hoge voorraden is het optreden van natuurlijke verstoringen. Tot dusverre hebben zich geen grote verstoringen voorgedaan in het bosreservaat.

Meer informatie

  • Website Bosreservaten algemeen: ‘De 60 Nederlandse Bosreservaten
  • Website Bosreservaat Pijpebrandje: https://www.wur.nl/nl/show/Pijpebrandje.htm
  • Koop, H.G.J.M., & Boddez, P. 1991. Bosreservaat 9: Pijpebrandje Speulderbos/bosstructuur kernvlakte. Leersum, Rijksinstituut voor Natuurbeheer. Inventarisaties van bosreservaten. Intern rapport 91/19. https://edepot.wur.nl/422673
  • Knoppersen, G. 1997. Algemene informatie van het bosreservaat 9. Speulderbos “Pijpebrandje”. Wageningen, Informatie en KennisCentrum Natuurbeheer, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Werkdocument IKC Natuurbeheer nr W-115. https://edepot.wur.nl/424525
  • Clerkx, A.P.P.M. Clerkx, van Hees, A.F.M., Sanders, M.E., Slim, P.A., & Koop, H.G.J.M. 2000. Bosdynamiek in bosreservaat Pijpebrandje. Wageningen, Alterra, Research Instituut voor de Groene Ruimte. Alterra-rapport 112. https://edepot.wur.nl/231024

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind