BioBlocks

Locatie

Kievitsven 108, Rosmalen

Omschrijving

BioBlocks zijn bouwblokken, gemaakt van plantenresten. De blokken kunnen onder andere gebruikt worden bij geluidsschermen, oeverbekleding en groene daken. BioBlocks worden gemaakt van kraggen en plagsel afkomstig van Nationaal Park Weerribben-Wieden in Overijssel, het grootse moerasgebied van West-Europa.

De unieke natuur en rietlanden in Weerribben-Wieden worden gevormd door grote drijvende pakketten met organisch materiaal (kraggen), zoals waterplanten en mossen. Deze pakketten ontstaan door het langzaam dichtgroeien van open water (verlanden) en worden in de loop der jaren steeds dikker. Ze worden dan steeds minder geschikt voor de kenmerkende en zeldzame veenplanten en -dieren en voor rietteelt. Staatsbosbeheer streeft er naar om middels een cyclisch beheer een deel van de oude kraggen te verwijderen door open water te maken. Zo kan de verlanding opnieuw beginnen en blijven de kenmerkende veenplanten en -dieren duurzaam behouden.

Het achterlaten van het plagsel zorgt voor vestiging van ongewenste vegetatie. Het afvoeren van het organisch materiaal is een grote kostenpost en zorgt ervoor dat de opgeslagen koolstof snel weer vrijkomt als CO2 in de atmosfeer. Het persen van BioBlocks van de kraggen en het plagsel is daarmee een duurzaam en aantrekkelijk alternatief.

Initiatiefnemer

De initiatiefnemers zijn Ron en Driek Voets. Het project maakt geen deel uit van de Klimaatenvelop Bos, Natuur en Hout.

Jaar van realisatie

2013

Klimaatwinst

In een ton droge stof aan kraggen ligt ongeveer 1,35 ton CO2 opgeslagen. De verwerking van de kraggen en het plagsel tot BioBlocks vereist relatief weinig energie. Nadat de BioBlocks geperst zijn, worden ze nog vier tot acht weken te drogen gelegd in rekken. De BioBlocks gaan minstens 10 jaar mee en kunnen daarna gerecycled worden.

Daarnaast kan het toepassen van BioBlocks leiden tot een substitutie-effect, omdat materialen zoals staal, beton en plastic worden vermeden. Bij de productie van deze materialen komt veel CO2 vrij. Dit substitutie-effect is afhankelijk van de toepassing waarvoor de BioBlocks worden gebruikt.

Kosten en baten

De leverantie m.b.t. één vierkante meter aanzicht van Bioblocks kost ca. € 45.

Ervaringen

Er zijn momenteel al enkele honderdduizenden BioBlocks geproduceerd. De BioBlocks zijn onder andere gebruikt bij een landhoofd en toerit van een brug over de Gouwe langs de A12 en een ecoduct in natuurgebied De Mortelen  langs de A2 t.h.v. Best.

Meer informatie

Website BioBlocks: www.bioblocks.nl

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind