Agroforestry Zevenbergschen Hoek

Locatie

Zevenbergschen Hoek

Omschrijving

Initiatiefnemer Piet Hermus heeft een akkerbouwbedrijf op zeeklei met onder andere aardappel, uien, suikerbieten en knolselderij. Zijn agroforestrysysteem bestaat uit biomassateelt in stroken, waarbij hij twee stroken met in totaal 200 hazelaars en nog twee stroken met in totaal 3.500 wilgenstekken heeft aangelegd. Het gehele perceel waar de bomen op staan is 4,25 hectare.

Initiatiefnemers

Piet Hermus i.s.m. Rombouts agroecologie.

Jaar van realisatie

April en mei 2020

Ervaringen

Piet deed mee aan de pilot om bij te dragen aan het afzwakken van klimaatverandering: ‘ik wou dat er geen klimaatverandering was, dan kon ik vrolijk verder. Maar het is er wel, dus ik wil experimenteren en bomen planten.’ Hij geeft aan dat je kan blijven nadenken en praten, maar je moet ook wat doen. Vroeger hadden ze ook bomen in het agrarisch landschap, dat is vervolgens allemaal verdwenen, maar nu moeten we terug naar de oude, duurzame manieren volgens Piet. Met de bomen op het land van Piet gaat het goed, er is zo’n 10-20% uitval geweest, maar deze bomen heeft hij vervangen. Naast het maatschappelijke aspect spreekt Piet verder niet echt over voor- en nadelen, voor Piet is het een onbevangen experiment waarbij de uitkomst kan meevallen of tegenvallen. Hij zou andere boeren ook aanraden om agroforestry te doen, aangezien het je blik verruimd. Verder denkt hij dat agroforestry nog aantrekkelijker wordt voor boeren als er meer steun vanuit de overheid komt.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind