Aanplant aanvullende boomsoorten Almeerderhout

Locatie

Almeerderhout, Almere

Omschrijving

Het Almeerderhout, ook wel de Stadsbossen van Almere genoemd, is een verzameling van verschillende bossen dat dient als recreatiegebied voor de inwoners van Almere. Het gebied is aangeplant bij de inrichting van Flevoland door de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP) in samenwerking met Staatsbosbeheer. Door de grote vraag naar bosplantsoen was RIJP genoodzaakt veel verschillende boomsoorten aan te planten. Hierdoor is er veel geëxperimenteerd met minder bekende soorten. Drie goede voorbeelden hiervan zijn zwarte noot (Juglans nigra), walnoot (Juglans regia) en fladderiep (Ulmus leavis) die in monocultuur-opstanden geplant zijn.

Initiatiefnemer

Staatsbosbeheer in samenwerking met de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP).

Jaar van realisatie

Zwarte noot en iep in 1975, walnoot in 1990.

Kosten en baten

De precieze kosten zijn onbekend, maar bekend is wel dat de kosten hoog waren. Door de hoge wilddruk van ree in het gebied, moest alle jonge aanplant gerasterd worden. Het aanbrengen, onderhouden en uiteindelijk verwijderen van de rasters vormden een aanzienlijke kostenpost. Aan de andere kant zijn de baten eveneens hoog. Dankzij goede groei op de rijke gronden in combinatie met kwaliteitssnoei (opsnoeien) hebben de bomen zich tot bosbouwtechnisch “prachtige bomen” ontwikkeld. Bij een recente veiling brachten de iep en zwarte noot €550/m3 op.

Ervaringen

Over het algemeen zijn de ervaringen met zwarte noot, walnoot en iep positief. De soorten hebben zich ontwikkeld tot “interessante opstanden” met “bosbouwtechnisch prachtige bomen” met rechte stammen en goede kwaliteit hout. Ook de afwisseling en diversiteit in opstanden leveren positieve ervaringen op, zowel vanuit de beheerder als vanuit recreanten. Een probleem wordt gevormd door de hoge aantallen reeën die in het gebied leven. Hierdoor is het erg lastig om verjonging op gang te krijgen. Aanplant van nieuwe bomen en bescherming tegen wildvraat door middel van rasters is daarom een vereiste in het gebied. Uitzondering is zwarte noot, die “erg mooi verjongt in het gebied”. Al met al is de beheerder erg tevreden over het experimenteren met minder bekende boomsoorten en het aanbrengen van nieuwe mengingen in zijn gebied. Hij wil dit in de toekomst graag blijven volhouden en kan het andere beheerders zeker aanraden.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind