Effect van wroeten door wilde zwijnen op de bosbodems

Studentenproject – Effect van wroeten door wilde zwijnen (Sus scrofa) op de bosbodems van Groote Heide en Valkenhorst

Initiatiefnemers

Opdrachtgevers: Joost Tuithof (Brabant Water) en Mari de Bijl (Brabants Landschap). Studenten: Robin van de Laar & Tom den Held (HAS Green Academy), begeleid door Carol van Helmond.

Locatie

Groote Heide en Valkenhorst Noord-Brabant

Jaar van realisatie

2021

Omschrijving

In opdracht van Brabant Water en Brabants Landschap is door de HAS green academy onderzoek uitgevoerd naar het effect van wroeten door wilde zwijnen (Sus scrofa) op de bosbodems van Groote Heide en Valkenhorst. Er is onderzocht of wroeten het bodemleven stimuleert, met als positief effect het doorbreken van een stagnerende afbraak, wat de vitaliteit van de bosbodem ten goede komt.

Resultaten en conclusie

In dit onderzoek zijn de volgende paramaters meegenomen: Organische stof (%), Vochtgehalte (g/cm3), bodemdichtheid (g/cm3), pH, Buffercapaciteit (pH—H2O/pH-NaCl), Stikstof (mg/L), afbraaksnelheid (S en K) en bodemfauna.

Uit dit onderzoek blijkt geen significant verschil in de gemeten parameters tussen wel en niet door wilde zwijnen omgewoelde grond. Een eventueel positief effect van wroetgedrag door zwijnen op de bosbodem is dus niet aangetoond.

Klimaatwinst

Wroetende wilde zwijnen verstoren de bosbodem, wat invloed heeft op het bodemleven en daarmee op de koolstofdynamiek. Door hun gewroet mengen ze de strooisellaag met de minerale bodem, wat de afbraak van organisch materiaal versnelt en op korte termijn juist tot koolstofverlies kan leiden. Tegelijkertijd kan deze verstoring zorgen voor een actievere bodemfauna en betere doorwortelbaarheid, wat de vitaliteit van het bodemecosysteem ten goede komt. Een gezondere bodemstructuur kan de groei van bomen ondersteunen, wat op de langere termijn indirect bijdraagt aan koolstofopslag via verhoogde biomassa. Het effect van wilde zwijnen op koolstofopslag is dus complex en contextafhankelijk, met zowel positieve als negatieve aspecten waarover dit onderzoek geen uitsluitsel kan geven.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind