Voederbomen voor vee

Wat houdt het in

Voederbomen in de wei kunnen dienen als aanvulling op het menu van bijvoorbeeld geiten, schapen en koeien. Voederbomen bevatten naast eiwitten vaak ook mineralen, sporenelementen en secundaire plantenstoffen die bevorderend zijn voor de gezondheid van het vee.

Naast bescherming tegen weersomstandigheden bieden voederbomen ook de mogelijkheid voor het vee om diereigen gedrag te vertonen. Geiten, bijvoorbeeld, zijn fysiologisch zo aangepast dat ze zowel als grazer en als browser uit de voeten kunnen; knabbelen aan houtige gewassen zit in hun natuur en voederbomen bieden die mogelijkheid.

Boomsoorten die goede voeder-kwalitteiten voor vee hebben, zijn bijvoorbeeld; acacia, rode beuk (voornamelijk in het voorjaar), zwarte els, es, haagbeuk, hazelaar, iep, linde, schietwilg, katwilg, boswilg.

Overige effecten

Teelt van voederbomen langs slootranden in het weiland kunnen ervoor zorgen dat er minder mineralen uitspoelen.
Voederbomen dragen bij aan een afwisselender en aantrekkelijker landschap.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind