Factsheets
Om meer kennis en ervaring op te doen met klimaatslim bos- en natuurbeheer werkt een groot aantal organisaties aan onderzoeken en pilots. Dit levert praktische handvatten op voor beheerders, beleidsmakers en boseigenaren. Op deze pagina zijn laagdrempelig beschreven factsheets te vinden met betrouwbare informatie. Er zijn onder meer factsheets over potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.
Factsheets Potentieel klimaatslimme boomsoorten
Bossen veerkrachtig maken tegen klimaatverandering is een belangrijk onderdeel van klimaatslim bos- en natuurbeheer. Een geschikte boomsoortenkeuze is hierbij cruciaal. Om beheerders, boseigenaren en andere betrokken te voorzien van betrouwbare informatie zijn factsheets opgesteld voor potentieel klimaatslimme boomsoorten. Deze factsheets bieden onder andere informatie over groeiplaatseisen, droogtetolerantie, koolstofvastlegging, bijdrage aan biodiversiteit, houteigenschappen, aanplant en beheer van de boomsoorten.
- Abies alba – Gewone zilverspar
- Acer campestre – Veldesdoorn/Spaanse aak
- Castanea sativa – Tamme kastanje
- Cedrus atlantica en Cedrus libani – Atlas- en Libanonceder
- Corylus colurna – Boomhazelaar
- Juglans nigra – Zwarte walnoot
- Juglans regia – Gewone walnoot
- Pinus pinaster – Zeeden
- Planatnus orientalis – Oosterse plataan
- Populus tremula – Ratelpopulier
- Sequoia sempervirens – Kustmammoetboom/Kustsequoia
- Taxus baccata – Taxus
- Torminalis glaberrima – Elsbes
Klik op de soortnamen om de betreffende factsheet te downloaden. Het is ook mogelijk om alle factsheets in een gecombineerd bestand te downloaden, klik daarvoor op deze link.
Factsheets Invasiviteit uitheemse, klimaatslimme boomsoorten
Beheerders en boseigenaren kijken steeds vaker naar uitheemse boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Met het importeren en aanplanten van soorten uit bijvoorbeeld Zuid-Europa en Noord-Amerika bestaat er een risico op invasiviteit. Om mogelijke negatieve effecten in beeld te brengen, zijn risicobeoordelingen uitgevoerd. De bevindingen staan beschreven in een reeks factsheets.
- Alnus cordata – Hartbladige els
- Corylus colurna – Boomhazelaar
- Fagus orientalis – Oosterse beuk
- Juglans nigra – Zwarte walnoot
- Liriodendron tulipifera – Amerikaanse tulpenboom
- Pinus pinaster – Zeeden
- Quercus pubescens – Donzige eik
- Torminalis glaberrima – Elsbes
Klik op de soortnamen om de betreffende factsheet te downloaden. Het is ook mogelijk om de volledige rapportage ‘Risicobeoordeling uitheemse klimaatbestendige boomsoorten; Een beoordeling van de potentiële invasiviteit van acht boomsoorten middels het Harmonia+-protocol’ te downloaden, klik daarvoor op deze link.
Factsheets Klimaatmaatregelen met Bomen, Bos en Natuur
Een belangrijk onderdeel van klimaatslim bos- en natuurbeheer is het vergroten van de CO2-vastlegging in bomen, bos en natuur. In deze factsheets staan verschillende maatregelen beschreven die kunnen bijdragen aan koolstofvastlegging, inclusief de CO2-winst per maatregel. Deze kengetallen zijn bedoeld als praktische rekenhulp voor het inschatten van de koolstofvastlegging bij het invoeren van een maatregel.
Factsheets Kostenindicatie aanleg nieuw bos en landschapselementen
Bij de aanleg en het beheer van nieuw bos en landschapselementen komen verschillende kosten kijken. Om beheerders, beleidsmakers en boseigenaren hier een beter inzicht in te geven, zijn factsheets opgesteld. De kostenindicaties in deze factsheets kunnen gebruikt worden als praktische rekenhulp voor het ramen van de kosten voor aanplant en beheer van nieuwe beplantingstypen.
De factsheets zijn via deze link te downloaden.
Factsheet LULUCF
Gereedschappen
Factsheets
Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.
Boomsoortentabel
De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.
Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging
Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.
Tree Doctor
In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.
DendroPortaal
Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.
Boomsoortenportaal
Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.
