Torminalis glaberrima – Epe

Naam melder: Rob Philipsen
Locatie opstand: Epe
Beschrijving ervaring:

De tientallen gerasterde vakken zijn aangelegd op zeer arme tot zwaklemige heidepodsolen. De eerste aanplant is uitgevoerd in het najaar van 2017, net vòòr de extreem droge zomer van 2018 Totaal geplant +/- 1400 stuks.

  • Klimaatbestendig: Torminalis blijkt prima droogteresistent te zijn. Toelichting: In de zomer van 2021 is de aanslag en vitaliteit beoordeeld. Geconstateerd is dat er geen uitval is. Ook is de aanplant voor het overgrote deel bijzonder vitaal. De planten hebben mooie grote bladeren, vooral in verhouding tot de overige aanplant. De aanplant van najaar 2017 had in het najaar 2018 veel verdord blad. Al deze planten zijn echter uitstekend hersteld.
  • Bosverzorging: Vrijstellen is in de jeugdfase vrijwel altijd noodzakelijk. Toelichting: De groei is trager dan van berk of Japanse larix. Vrijstellen wordt in diverse vakken noodzakelijk. “Als je hem vergeet raak je hem kwijt”. Volledig vrijstellen is echter geen probleem. Bevestiging in Duitsland (Ulzen): volledig vrijgesteld op warme zuidhellingen: uitstekende groei. In het Saarland wordt de Torminalis in de jeugdfase ook lange tijd volledig vrijgesteld. (QD-methode).
  • Houtkwaliteit: De houtkwaliteit is uitzonderlijk hoog. Toelichting: Fineerhout van Torminalis is bijzonder gezocht. Fineerhout bracht in 2012 € 7000,- m³ op. (Info, Georg Josef Wilhelm) Fineren is tot 0,5 mm. mogelijk In 2021 bracht topkwaliteit meer dan € 20.000,-/m³ op. (Info, beheerder van bezit Fam. Von Bernstorff, Gartow).
  • Rijkstrooiselsoort. Geschikte soort. Toelichting: Het blad verteerd snel en draagt daardoor, net zoals bijvoorbeeld boswilg en ratelpopulier, bij aan een betere groeiplaatsontwikkeling.

Aandachtspunten:

  • Wildbescherming is helaas noodzakelijk.
  • Er staat nog geen opstand in de rassenlijst.
  • Geen ervaring met aanplant van naaktwortelig plantsoen.
  • Waarschijnlijk is ook de bijdrage aan de biodiversiteit /ecologie hoog. (Bloemen, vruchten). Nog geen bloeiende Torminalis aangetroffen.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind