Bosbeheer

Door klimaatverandering krijgen bossen steeds vaker te maken krijgen met extreem weer (zoals langdurige droogte), meer natuurlijke verstoringen (zoals bosbranden) en schade door ziektes en insectenplagen. Voor een aantal boomsoorten zullen de groeiomstandigheden in Nederland verslechteren. Daarom is het belangrijk om de veerkracht van bossen te vergroten. Risicospreiding, het vergroten van de menging en een toekomstbestendige boomsoortenkeuze zijn hierbij cruciaal.

De verwachting is dat de gemiddelde temperatuur gaat stijgen in de toekomst. Dit betekent hetere en drogere zomers met meer en langer durende hittegolven en periodes van droogte en zachtere, nattere winters. Bij de boomsoortenkeuze moet hier rekening mee gehouden worden. Daarnaast is het belangrijk in te zetten op gemengde bossen. Als het slecht gaat met een boomsoort, dan resteren er altijd nog voldoende individuen van andere soorten om het bos te laten voortbestaan.

Om optimaal te kunnen functioneren is het bovendien belangrijk dat het bos voldoende vitaal (gezond) is. Met name op de arme, droge zandgronden staat de vitaliteit van veel bossen onder druk. Door de aanhoudende, te hoge stikstofdepositie treedt verzuring van de bodem op, wat leidt tot het uitspoelen van voedingsstoffen uit de bodem. Bodemverzuring kan ook in de hand gewerkt worden door boomsoorten met slecht afbreekbaar strooisel. Om dit tegen te gaan, kan gestuurd worden op (loof)bomen met goed afbreekbaar strooisel.

Verder is het belangrijk om zoveel mogelijk kleinschalig beheer toe te passen zodat het bosklimaat niet te veel aangetast wordt. Een intact bosklimaat verhoogt de weerbaarheid van het bos tegen verstoringen zoals droogte en windworp. Daarnaast voorkomt kleinschalig beheer dat er grote verliezen optreden van koolstof die opgeslagen ligt in de bosbodem.

Gereedschappen

Factsheets

Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.

Boomsoortentabel

De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.

Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging

Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.

Tree Doctor

In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.

DendroPortaal

Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.

Boomsoortenportaal

Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.

Blad_verkleind