Agroforestry
Agroforestry, ofwel boslandbouw, combineert bosbouw en landbouw. Door bomen en struiken te combineren met akkerbouwgewassen of veeteelt, ontstaat een positieve wisselwerking. De bomen en struiken zorgen voor een betere nutriënten- en waterbeschikbaarheid voor gewassen en bieden bescherming aan gewassen en vee tegen extreme weersomstandigheden. In het kader van klimaatslim bos- en natuurbeheer is agroforestry een geschikte manier om in het landbouwgebied meer bomen aan te planten en zo meer koolstof (langdurig) vast te leggen.
Door de aanwezigheid van bomen en struiken kennen agroforestry-systemen vaak een hogere functionele agrobiodiversiteit. Dit betekent dat er meer soorten aanwezig zijn die nuttig zijn voor de landbouw, zoals bestuivende insecten.
Dankzij al deze positieve interacties kan de gecombineerde opbrengst van bomen en gewassen in agroforestry-systemen vaak hoger uitvallen dan in traditionele landbouwsystemen. Bovendien draagt het combineren van bosbouw en landbouw bij aan risicospreiding en spreiding van inkomstenbronnen; er worden immers verschillende producten geproduceerd op het perceel.
Voedselbossen vormen een aparte categorie binnen agroforestry. Een voedselbos is een vorm van extensieve landbouw die natuurlijk bossen wil nabootsen. Er is dan ook veel aandacht voor gelaagdheid in vegetatie en het gebruik van bomen en struiken voor voedselproductie.
Gereedschappen
Factsheets
Bekijk de factsheets over bos, bomen en natuur! Met o.a. potentieel klimaatslimme boomsoorten en hun risico op invasiviteit, klimaatslimme maatregelen en kostenindicaties voor de aanleg van nieuw bos en landschapselementen.
Boomsoortentabel
De Boomsoortentabel geeft een overzicht van boomsoorten in het Nederlandse bos en landschap. Voor elke soort worden scores gegeven voor eigenschappen die van belang zijn bij klimaatslim bos- en natuurbeheer.
Binnenkort beschikbaar – Keuzehulp boomsoortenmenging
Waar moet je allemaal aan denken voordat je kiest welke soort je wilt toevoegen aan je bos? De Keuzehulp helpt je om de juiste vragen te stellen om te komen tot een goede afweging.
Tree Doctor
In Tree Doctor worden meer dan 400 boomziekten en -plagen beschreven. Met de unieke diagnosesleutel kom je er snel achter met welke ziekte of plaag je te maken hebt.
DendroPortaal
Het DendroPortaal volgt de groei van tientallen bomen in Nederlandse bossen en biedt hiermee inzicht in hoe bomen reageren op weersextremen, zoals droogte, en hoe ze daarvan herstellen.
Boomsoortenportaal
Via het Boomsoortenportaal kunt u als bosbeheerder of -eigenaar uw positieve én negatieve ervaringen delen over nieuwe of minder bekende boomsoorten of herkomsten.
